zaterdag 21 mei 2016

Nacompetitie 1e ronde DCV Westlandia 1-1

Noodgedwongen rentree 44-jarige Marco van Krevel bij DCV

DCV kwam zaterdag in zijn eerste nacompetitiewedstrijd niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen het sterke Westlandia uit Naaldwijk. Reservedoelman Marco van Krevel moest al na een kwartier zijn keeperhandschoenen aantrekken, nadat Jesper Stijnman ernstig geblesseerd uitviel. Het zat zaterdagtweedeklasser DCV in de beginfase niet mee. Al snel kopte Westlander Danny Bijl, een van de vijf dertigers bij de gasten, die het kampioenschap in 2C in hun laatste wedstrijd verspeelden, raak. DCV-doelman Jesper Stijnman landde bij zijn (mislukte) poging om de bal te pakken totaal verkeerd en scheurde waarschijnlijk een achterste kruisband van zijn knie. Keeperstrainer Marco van Krevel, die de rol van reserve op zich had genomen, kon zich gelijk gaan warmlopen. ,,Voor de wedstrijd maakten we nog een geintje over een eventuele invalbeurt,” vertelde hij na afloop. ,,Toen het zover was, heb ik snel een paar scheenbeschermers moeten lenen. Ik was er wel klaar voor.” Gemiste strafschop Het spel van de thuisclub bleef lange tijd nog slordig. Westlandia, dat de klap van het gemiste kampioenschap nog niet te boven was, verzuimde de score op te voeren. Van Krevel liet zich echter niet verrassen door een lob en kort daarna zag de ‘veteraan’ een ziedend schot maar net over de lat scheren. Vlak voor rust bestrafte de uitstekend leidende scheidsrechter Hans Spaans uit Bleiswijk een lichte overtreding op Guido van Oijen in het zestienmetergebied met een strafschop. Patrick de Reuver, die nog nooit een strafschop miste, schoot de elfmetertrap strak in de hoek, maar de pas 19-jarige Westlandse sluitpost Rowdy Janssen kon de bal met zijn vingertoppen wegtikken. Op karakter In de tweede helft verving Fabio Vrolijk de moegestreden Martin van Buren. Een ongewijzigd Westlandia liet DCV rustig komen en kwam niet in de problemen. In het laatste kwartier voerde de thuisclub de druk op. ,,In de eerste helft konden we de wedstrijd niet naar onze hand zetten,” zei een strijdvaardige DCV-trainer Ronald Klinkenberg na het duel. ,,Na rust lukte dat wel. De laatste weken hebben we wedstrijden in slotfases beslist. Op karakter kun je van een goed voetballende tegenstander toch winnen.” De verdiende gelijkmaker van Patrick Groen viel in de 78ste minuut. Hij reageerde attent op een harde voorzet van Guido van Oijen, waarbij de bal over de achterlijn leek te gaan. Net op tijd schoot Groen de bal bij de tweede paal tegen de touwen. ,,Ik acht ons dinsdagavond in Naaldwijk in de return niet kansloos,” vervolgde Klinkenberg. ,,Reken er maar op dat Marco van Krevel weer onder lat staat. Het enige wat me zorgen baart, is het keihard kunstgrasveld, waarop zaalvoetbalachtig gespeeld gaat worden. Westlandia zal dat speltype wel beheersen dan wij.

DCV en Westlandia in evenwicht
In een boeiende wedstrijd, waarbij beide ploegen niet voor elkaar onderdeden was de 1-1 een terecht resultaat. Westlandia, dat tot de laatste dag van de competitie lijstaanvoerder was, had in de basis een aantal spelers staan, die jaren geleden nog op zondag in de hoogste amateurklas actief waren. Toch had DCV in de beginfase het meeste balbezit, dat echter niet tot resultaat leidde. Het doelpunt van Westlandia in de 15e minuut kwam dan ook letterlijk uit de lucht vallen. Bij een hoge voorzet tastte doelman Jesper Stijnman mis en Danny Bijl kopte de bal tegen de touwen 0-1. Voor Stijnman liep het nog slechter af, want bij het neerkomen blesseerde hij zich zwaar. Een afgescheurde kruisband is niet ondenkbaar en dat zou een triest einde betekenen bij DCV, dat hij komend seizoen verruilt voor Wippolder. Zijn vervanging wekte enige hilariteit op, want Marco van Krevel ging het doel verdedigen. De 44-jarige keeperstrainer speelde7 jaar geleden zijn laatste wedstrijd. In het verdere verloop van de eerste helft werd een schot van Johan van Wageningen geblokt en kreeg Westlandia twee grote kansen. Mick Enthoven ging alleen af op het DCV doel, maar zijn lob werd door van Krevel gestopt. Joost van Schie kwam vrij voor het doel, maar schoot over. In de blessuretijd kreeg DCV de ideale kans om op gelijke hoogte te komen. Guido van Oijen werd in het strafschopgebied gehaakt en Patrick de Reuver mocht het vonnis voltrekken. Zijn schot in de benedenhoek werd echter met een katachtige reactie tot corner verwerkt door keeper Rowdy Janssen. Na de rust hielden beide teams elkaar in evenwicht. DCV ging op jacht naar de gelijkmaker, maar de verdediging van Westlandia stond als een huis en gaf nauwelijks enige ruimte weg. De bezoekers kregen ook van de achterhoede van DCV geen kans. Danny Bijl was in de 54e minuut nog het dichtst bij een doelpunt, maar zijn kopbal ging net naast. Het laatste kwartier gooide DCV er nog een schepje bovenop. Vooral Patrick Groen onderscheidde zich daarbij. In de 75e minuut zag hij een vlammend schot net naast gaan, maar in de 80e minuut dook hij na een vrije trap van Tim van Diejie plotseling op bij de tweede paal en schoof de bal in het doel 1-1. Daar bleef het bij en daardoor behield DCV nog de kans om volgende week de tweede ronde van de nacompetitie te bereiken. Westlandia heeft de routine en het thuisvoordeel, dus wordt het voor de Krimpenaren een zware maar niet onmogelijke opgave. De prima leidende scheidsrechter Hans Spaans uit Bleiswijk gaf gele kaarten aan Klinkenberg en van Oijen van DCV en aan van Rijn van Westlandia. DCV: Stijnman (18 van Krevel), Klinkenberg (80 Louhenapessy), Cornelisse, Blankers, van Buren (46 Vrolijk), Cummins, Groen, van Oijen, de Reuver, van Diejie, van Wageningen. Westlandia: Janssen, van Rijn, D. Bijl, R. Bijl, Koene, Enthoven (70 van der Ark), van Calsteren, van Dijk, van Schie (80 Vogels), Verbeek, van Beek (85 Bron)