woensdag 4 december 2019

zaterdag 7 december 2019 Van Nispen - Westlandia 1-2

Westlandia za1 wint maar nipt van Van Nispen.

Op zaterdag 7 december speelde Westlandia za1 haar verste uitwedstrijd in het uiterste noorden van Zuid-Holland, in De Zilk. De ploeg van Sieme Zijm nam een overwinning mee naar huis, maar er was geen schoonheidsprijs.
De naam Van Nispen voor een voetbalvereniging klinkt op zijn minst ongewoon. Navragen en nazoeken leerde het volgende: De voetbalvereniging in De Zilk is opgericht in 1932 en kwam voort uit de St. Josef Gezellen, een vereniging van jonge katholieke arbeiders. Een van de oprichters daarvan was Kapelaan van Nispen, zijn volledige naam luidde Kapelaan Jonkheer H(ubert) C.J.M. van Nispen tot Sevenaer. In De Zilk vereenvoudigden ze dat tot Van Nispen.

Interessant aan deze wedstrijd was ook de scheidsrechter. Dat was Rembrand Duindam. Dennis Verbeek heeft nog nachtmerries van hem. Hij floot de wedstrijd Westlandia za1 – Heinenoord en luidde het begin in van het degradatietraject naar de 2-de klasse. Vandaag viel er voor Westlandia weinig aan te merken op de leiding.

Het team van Van Nispen za 1 is een team ervaren spelers met spelminuten in de grote Bollenstreek ploegen. Westlandia had het eerste half uur een groot veldoverwicht, de bal ging soepel rond vooral op de helft van de tegenpartij, maar verder dan de 16 ging dat niet, daar stond een rij onverschrokken verdedigers elke Westlandse aanval simpel te frustreren. Op één moment na, in de twintigste minuut. Stefan Bron kreeg de bal moeilijk aangespeeld op de kop van de 16 en kon niet meer doen dan een boogbal. Dat werd meteen een boogbal van grote genialiteit. De bal krulde over de keeper heen precies in het doel. 0 – 1.
In het laatste kwartier werd Van Nispen enkele keren gevaarlijk via snelle counters. Westlandia stond vaak heel hoog. Scheidsrechter Rembrand Duindam floot een uitbraak af vanwege buitenspel, floot een counter van Van Nispen af, waarbij de bal al in het doel achter Jari lag af, vanwege een ingooi en Jari redde 2 keer nuttig.
Met een beetje fortuin gingen de groenwitten met een voorsprong rusten.

In de tweede helft waren de verhoudingen in het veld omgedraaid ten opzichte van de eerste helft. Van Nispen had nu een veldoverwicht en drong Westlandia terug. Op enig moment werd een speler van de thuisploeg in het strafschopgebied gevloerd. Rembrand zag het, maar hij zag ook dat een mede-Van Nispenaar een vrije schietkans had. Hij liet doorspelen. Het schot ging naast. Rond de 60-ste minuut kwam Tim vd Voort in het veld voor Shane Bruinen. Dat zorgde voor meer gevaar in de aanval van Westlandia. Via snelle uitvallen kreeg de ploeg van Sieme Zijm kansen. Tim vd Voort zag een schot geblokt worden, uit een vrije trap van Rick van Schie kopte Dennis Verbeek net naast. Na goed doorzetten van Stefan Bron schoot Tim vd Voort de bal in vrije positie op de paal.
Sven van Hensbergen, de Van Nisper keeper haalde ook her en der nog enkele ballen uit hoek. Toen Stefan Bron op hem af kwam en van dichtbij schoot, kon hij alleen tegenhouden, de bal viel voor de toevallig aanwezige Jerichio Valentijn. Die had geen moeite om de 0 – 2 binnen te schieten.
 Bijna meteen vanaf de aftrap kwam de thuisploeg op 1 – 2 door een doelpunt van Jeffrey Koemans na wanorde in de Westlandia achterhoede. Dat was het begin van een spannende slotfase.
 In die slotfase klonk er ineens een intens en tot in Amsterdam hoorbaar gegil. Dat kwam van Marvin Vollebregt (foto). Die lag languit in het strafschopgebied. Scheidsrechter Rembrand Duindam was ter plekke en maakte aan Marvin duidelijk: ’als je niet snel opstaat, tel ik 3 minuten extra tijd bij!’ Marvin begreep de boodschap en reageerde gepast. Het bleef bij 1 – 2.

Van Nispen za1 – Westlandia za1 Ruststand: 0 – 1 Eindstand: 1 – 2 FC’s-Gravenzande 3 – Westlandia za2 Eindstand: 2 – 2 JvdM

Zaterdag 1 speelt komende ronde in De Zilk.
Op het gelijknamige sportpark staat vanaf 14:30 uur een duel tegen promovendus Van Nispen op het programma.
De heer Duindam is door de bond aangewezen om het duel in goede banen te leiden.

Van Nispen is opgericht in 1932. Het vlaggenschip speelt op zondag en kwam hoofdzakelijk in de 3e en 4e klasse uit
Sinds seizoen 2016-2017 is het zaterdagteam gestart in de 4e klasse.
Het is knap dat dit vriendenteam nu al in de 2e klasse speelt. Daarbij moet wel aangetekend worden, dat de meeste spelers elders in de bollenstreek, met name bij VV Noordwijk, ervaring op hebben gedaan.

In de 2e klasse gaat het een stuk lastiger. In Hoek van Holland werden pas voor het eerst dit seizoen op vreemde bodem punten gepakt (3-2 winst bij HVC'10)
Op eigen complex werden DoCoS en Berkel verslagen. Dat brengt het puntentotaal van nr. 12 Van Nispen op 9 uit 10 wedstrijden.
Westlandia (8e in 2C) ) pakte afgelopen zaterdag eindelijk eens 3 punten op de Hoge Bomen. Na 10 duels staat de teller op 13.
Voor Vince van Hagen (foto)  was het wel lekker dat hij na de blooper tegen HVC'10 nu voor de groen-witte aanhang zich revancheerde met een schitterende goal (afstandsschot vanaf de middenlijn).
Het zou mooi zijn als we nu in the winning mood komen/blijven.
Dinsdagavond zetten de mannen van trainer Sieme Zijm de stijgende lijn ieder geval al voort. Voor zover het mogelijk was liet de jonge groep (mix uit de selectie) goed voetbal zien. Het werd slechts 3-1 (Shane Bruinen, Miquel van Dijk en Tim v.d. Voort).

Het duel bij Van Nispen valt onder de categorie:  6 puntenwedstrijd. Bij winst komen we los van de gevarenzone. Bij puntverlies komt  nr. 12 Van Nispen op 1 punt van ons.

--------

Het 2e team hoeft minder ver te reizen. Van 15:00 uur zijn ze te gast op het Julianasportpark.
FC s'-Gravenzande 3 staat 11e en zal het verschil van 2 punten op de groen-witten zaterdagmiddag weg willen werken.