woensdag 13 maart 2024

16 maart 2024 Nieuwerkerk - Westlandia 1-2

Westlandia za1 troeft vv Nieuwerkerk af in Nieuwerkerk a/d IJssel

Het werd op zaterdag 16 maart een zonnige dag voor Westlandia za1. Letterlijk en figuurlijk. Westlandia za1 ging met een verdiende overwinning terug naar Naaldwijk en tijdens de wedstrijd liet de zon zich ineens letterlijk van zijn beste kant zien. Voor de wedstrijd hoorden we in de bestuurskamer, dat vv Nieuwerkerk de grootste vereniging van het District West 2 is en meer dan 90 elftallen heeft spelen. Een imponerend aantal.
Het was gezellig druk op het sportcomplex met enkele enthousiaste jeugdteams die de spelers bij de opkomst feestelijk in de rook zetten en met gejuich, gejoel en gezang de spelers begeleidden.De wedstrijd stond onder leiding van Erik de Winter, de man met de in het oog springende snor onder de neus. Hij leidde de wedstrijd bekwaam.

De thuisploeg ging voortvarend van start. Na 4 minuten moest Westlandia-doelman Tim Janssen al reddend aan het werk bij een onoverzichtelijke situatie in zijn doelgebied. Een minuut later was zijn doel weer doelwit bij een gevaarlijke uitbraak. Gelukkig was de afronding matig.
Het eerste gevaar van Westlandia kwam van Dennis Verbeek, maar zijn schot ging ‘sky high’. Dat gebeurde in minuut 8. Vervolgens kwam de groen witte verdediging zwaar onder druk te liggen en Nieuwerkerk combineerde toen gemakkelijk en vlot. Jari Lievaart bood Tim vd Voort in minuut 13 een mooie mogelijkheid. Van dichtbij vond hij het doel niet. Niet veel later gleed Tim gestrekt naar de bal om de bal het doel in te glijden. Tevergeefs. In minuut 19 was het eindelijk wel raak. Het was Rick van Schie die Tim in kansrijke positie aanspeelde. De laatste rondde deze kans beheerst af. 0 – 1.
Na een half uur spelen kreeg Dennis Verbeek een dot van een kans. Donny van Oijen slingerde de bal voor het doel. Tim vd Voort legde de bal met het hoofd panklaar voor Dennis, maar zijn schot vloog net over het doel van Nieuwerkerk. In de laatste minuten kreeg de thuisploeg nog enkele mooie kansen op doelpunten. Westlandia keeper Tim Janssen had een prima redding op een schuiver van Nieuwerkerker Marijn Langhorst en even later moest hij weer reddend optreden om Westlandia met een 0 – 1 voorsprong de rust in te laten gaan.

In de rust onder het genot van een prima bakje koffie hoorden we van een bestuurslid, dat bij de thuisploeg door blessures de gehele voorhoede bestond uit spelers van de O23. Zomaar een weetje.

De tweede helft kwam wat moeizaam op gang door en langdurige blessurebehandeling van Stefan van Diest van vv Nieuwerkerk. Die werd nog wel opgelapt maar later verliet hij alsnog het veld. In minuut 53 zagen we een goede Westlandse aanval met Jari Lievaart, die Rick van Schie aanspeelde met een diepe bal. Het lukte Rick niet om de kans te verzilveren. Dennis Verbeek maakte op het middenveld plaats voor Merlijn Steenman. Vervolgens kreeg de thuisploeg twee kansen op doelpunten. Tygo Letwory schoot naast uit kansrijke positie en er werd een bal over het doel van onze Tim Janssen gekopt door Tijani Tjin-Asjoe.

Theo Verbeek ijsbeerde met een moeilijk gezicht langs de zijlijn en mopperde: ”Westlandia kan de bal geen moment in de ploeg houden.” (minuut 60) De keeper van Nieuwerkerk riep na de zoveelste corner: “Dat is al de 6-de corner die fout gaat mannen.” In minuut 71 kwam Jay Geeratz in het veld voor Donny van Oijen. Hij kreeg als boodschap aan het team mee: ”Centrum dichtzetten”. Er kwamen weer wat kansen voor Westlandia. Een kopbal van Tim vd Voort na een corner werd door de keeper gevangen. Een schot van Tim werd geblokt. Lars vd Berg en Tim vd Voort trokken samen ten aanval. Tim had de bal kunnen meegeven met de doorgelopen Lars. Hij koos voor Jari Lievaart. Die schoot naast en Lars was niet blij.
Jari Lievaart op rechts diep gestuurd, zag Jay Geeratz voor het doel, maar zijn pass was niet op maat. In de 80e minuut hoorden we uit de mond van Theo Verbeek: ”Lekker Buf”! Dit had te maken met een uiterste inspanning van aanvoerder Vince Olsthoorn die een dreigende uitbraak van Nieuwerkerk te niet deed. Nieuwerkerk kreeg nog kansen op doelpunten, maar Tim Janssen hield de nul.

Westlandia wist vlak voor tijd het doel wel te vinden. Het speelde zich af in de as. Lars vd Berg gaf een diepe bal en via Jay Geeratz kwam de bal bij Tim vd Voort. Die scoorde beheerst zijn tweede van de middag. 0 - 2 Vanwege de lange blessuretijd in het begin van de tweede helft trok scheidsrechter De Winter terecht tijd bij. In die blessuretijd kwam de thuisploeg op 1 – 2. Het was een doelpunt van uitzonderlijke schoonheid, een vloeiende omhaal achterover. Maurice Treffers deed zijn naam eer aan met deze treffer.

Westlandia behaalde op deze mooie middag een verdiende overwinning aan de IJssel bij Nieuwerkerk.

JvdM

Voorbeschouwing: Kan Westlandia de goede lijn doortrekken bij Nieuwerkerk?

Na de prima teamprestatie en de verdiende overwinning 2-0 op ongeslagen koploper CION, wacht er weer een lastige wedstrijd voor zaterdag 1. In speelronde 18 gaat de selectie nml. op bezoek bij Nieuwerkerk. De wedstrijd op Sportpark Dorrestein begint om 14:00 uur en staat onder leiding van de heer De Winter.

Het wordt de eerste keer dat Westlandia za. 1 op bezoek gaat bij de nr. 7 van de 2e klasse. D. De thuisclub behaalde in de laatste 6 wedstrijden 14 punten. Dat betekent dat ze, na een slechte start, de draad goed hebben opgepakt. Ze waren immers vorig seizoen verliezend finalist in de nacompetitie voor een plaats in de 1e klasse. Nu draaien ze weer mee in de top van de 2e periode. Meest in het oog springende uitslag is de 5-0 winst in de thuiswedstrijd tegen het hooggeklasseerde Oliveo.

Zoals hiervoor al gemeld, kwam Westlandia prima voor de dag in de wedstrijd tegen CION. Als die goede lijn wordt doorgetrokken, kan de ploeg van trainer Theo Verbeek en zijn staf al rond Pasen verzekerd zijn van een langer verblijf in de 2e klasse. Dat betekent wel dat er in de komende wedstrijden punten gepakt moeten worden.
Op de Hoge Bomen (speelronde 5) bleek al dat Nieuwerkerk een gedegen elftal heeft. Tot 3x toe bogen zij een achterstand om en pakten daardoor bij ons het 2e punt in het prille seizoen. Inmiddels hebben ook andere teams gemerkt dat er rekening met hen gehouden moet worden. Afgelopen speelronde pakten ze de winst bij Vitesse D.(2-1) en namen ze verder afstand van de gevarenzone.

Zaterdagmiddag tegen 4 uur zullen we weten of Westlandia 3 punten bij heeft kunnen schrijven en dan na 17 gespeelde wedstrijden al op 30 punten staat.

-----

Zaterdag 2 heeft de punten hard nodig om ook volgend seizoen in de res. 1e klasse te mogen spelen. Dat zal komende ronde een hele uitdaging worden, want koploper SC Monster heeft, op 1 puntendeling na, alle wedstrijden gewonnen. Opvallend is dat Voorschoten'97 dat punt veroverde op Polanen door 1-1 te spelen. Het is ook de enige tegengoal die SC Monster dit seizoen op eigen veld heeft moeten toestaan.

Overigens heeft Westlandia za. 2 afgelopen dinsdagavond gespeeld voor de beker bij Forum Sport. Na 90 minuten stond er 1-1 op het scorebord (Niels van Bergenhenegouwen). Door bij de strafschoppenserie 2x de lat te raken, zijn de groen-witten uitgeschakeld voor de districtsbeker.

-----

Programma overige selectieteams:

Westlandia O23 boekte afgelopen ronde een mooie overwinning bij najaarskampioen Barendrecht. (2-1). Zaterdag komt Katwijk naar de Hoge Bomen. Die club is de directe concurrent voor de voorjaarstitel.

Ook de talenten van O16 treffen een concurrent voor deze prijs. In Rotterdam zal de aanval van Sparta op onze eerste plaats afgeslagen moeten worden.