woensdag 15 april 2015

SC Monster - Westlandia 1-1

Van de site van SC Monster
Sportclub Monster schiet niet veel op met gelijkspel zaterdag 18 april 2015
Voor aanvang van de derby tussen Sportclub Monster en Westlandia waren de belangen voor beide ploegen identiek. Beide ploegen proberen namelijk weg te komen van de posities die promotie- degradatie- wedstrijden tot gevolg hebben. Een overwinning zou voor beide ploegen dan ook zeer welkom zijn. Kijk hier voor de doelpunten. Sportclub Monster kon sinds lange tijd weer een beroep doen op routinier en captain Ruud Zuiderwijk. Ook een andere langdurige geblesseerde, Mike Peereboom, zat weer bij de selectie, maar hij begon op de bank. Op Sportpark Polanen was zaterdagmiddag een voorjaarszonnetje aanwezig, maar ook stevige wind. Met name die wind bemoelijkte het spel van beide ploegen. De wedstrijd begon overigens met een minuut stilte omdat de vader van de assistent-trainer van de Naaldwijkers was overleden. De beginfase was van beide kanten wat aftastend, maar bij de eerst serieuze aanval van Sportclub Monster was het direct raar. En hoe! In de achtste minuut kwam een voorzet vanaf de linkerkant net buiten het strafschopgebied terecht bij Koen Warners. Hij wilde een combinatie opzetten met Ruud Zuiderwijk, maar de kaats van Ruud werd gepareerd. De bal stuitte terug en zonder zich te bedenken haalde Ruud uit via een zeer fraaie omhaal. Vanaf de rand van het strafschopgebied kromde de bal over de keeper en verdween net onder de lat in het doel, 1-0. Dat was een welkome opsteker zo in het begin van de wedstrijd, alleen kon de thuisploeg hier niet lang van genieten. Westlandia kroop wat meer uit de schulp en een diepe bal vanuit de Naaldwijkse defensie belandde in de elfde minuut achter de Monsterse verdediging in het strafschopgebied. Keeper Broch schatte de bal verkeerd in en een Westlandiaan kon daardoor de bal aannemen, de doelman omspelen en de bal in het lege doel tikken zodat er een 1-1 stand op het scorebord verscheen. Daarmee was de Monsterse equipe weer terug bij af. Het tweede kwartier van de eerste helft hield scheidsrechter Broeckaert het kort. Soms wat te kort en ook de gele kaarten hield de leidsman niet op zak. Frank van der Deijl ontving geel na een overtreding waarbij de linksachter van Westlandia wel heel theatraal acteerde. Even daarvoor had Michiel van de Bos ook al een gele prent gekregen na een sliding. De linksachter van Westlandia kreeg enkele minuten later zelf ook het gele kartonnetje voorgehouden na een charge op Van der Deijl. Sporclub Monster had – ondanks de tegenwind – wel het initiatief, maar door te slordig spel kon het niet gevaarlijk worden. Combinaties bleken snel te stranden en ondanks de wind bleken beide ploegen een oplossing toch vaak door de lucht te zoeken. Die hoge ballen betekende meestal direct balverlies. Vlak voor rust kreeg Sportclub Monster een vrije trap net buiten de zestienmeter van Westlandia. Koen Warners legde aan en schoot de bal richting korte hoek. De bal miste echter snelheid zodat de doelman van Westlandia redding kon brengen. Op slag van rust was er nog een kans voor Westlandia. Mike Looije verspeelde als laatste man op de middellijn de bal waardoor een tegenstander op het Monsterse doel af kon gaan. Melvin Bronswijk kon op snelheid nog net tijdig erger voorkomen. Ook in de tweede helft lag het initiatief wat meer bij Sportclub Monster, maar moest men beducht blijven op de uitvallen van Westlandia. De eerste kans in de tweede helft was voor Sportclub Monster. In de 62e minuut slalomde Frank van der Deijl aan de rechterkant langs enkele tegenstanders en kon op zo’n 20 meter uithalen. Het venijnige schot kon door de doelman echter tot hoekschop worden verwerkt. Even later kon een goede kopbal van Koen Warners – na een vrije trap van achteruit door Melvin Bronswijk – door Westlandia worden weggewerkt. Veel kansen werden er verder niet gecreëerd. Aan beide kanten werden nog wat wissels toegepast in een poging het tij te keren. Aan Monsterse kant kwamen Mike Peereboom en Ramon Bruers in het veld voor Barry Bondt en Frank van der Deijl. Een vrije trap van Patrick Johler was nog het gevaarlijkste moment. De bal werd in de doelmond gepompt en omdat niemand de bal raakte stuiterde deze net naast het doel. In blessuretijd dreigde nog even de vlam in de pan te slaan. Sportclub Monster mocht net buiten het strafschopgebied van Westlandia een vrije trap nemen. Ruud Zuiderwijk legde de bal breed op Mike Looije. Het schot werd gekraakt en stuitte omhoog. Mike had nog een rebound in gedachte maar een Westlandiaan was er eerder bij om de bal uit te verdedigen waardoor een ongelukkige botsing ontstond. Na enkele minuten blessuretijd hield scheidsrechter Broeckaert het voor gezien. Gezien het spelbeeld gaf een gelijkspel ook wel de verhoudingen weer. Winst in de laatste drie competitiewedstrijden is nog steeds van cruciaal belang om de p/d-wedstrijden te voorkomen. Opstelling Sportclub Monster: Willem-Jan Broch; Patrick Johler, Melvin Bronswijk, Mike Looije, Michiel vd Bos; Barry Bondt (67’ Mike Peereboom), Koen Warners, Ruud Zuiderwijk; Frank van der Deijl (73’ Ramon Bruers), Jordi van Maanen, André Rohan (85’ Nick van der Knaap).

Een derby tussen 2 grote Westlandse clubs, met een rijke historie, is op zich al een mooi affiche. Supporters van beide teams, maar ook de media, zullen in groten getale aanwezig zijn om dit treffen met eigen ogen te aanschouwen. Zaterdag heeft deze confrontatie nog een extra lading, want de teams zullen tot het gaatje willen en moeten gaan om een plaats in de 2e klasse te behouden.

Het is overigens voor het eerst in de historie van Westlandia za.1 dat op sportpark Polanen gestreden gaat worden tegen de fusieclub. Wel zijn er wedstrijden gespeeld tegen de voorgangers van Sportclub Monster:
  • 11-10-2008 SV Polanen - Westlandia 3-1 (Mathijs van Dijk)
  • 24-04-2011 VV Monster - Westlandia 5-0
  • 05-11-2011 SV Polanen - Westlandia 1-1 (Brendan v.d. Berg)
  • 10-09-2011 VV Monster - Westlandia 2-3 (Johan Poiteh de Jong 3x)
Gastheer SC Monster heeft afgelopen zaterdag bij Soccer Boys toch wel een onverwachte nederlaag geleden (3-1). Het team van trainer Marten Glotzbach was in 2015 namelijk bezig aan een mooie reeks. In 7 opeenvolgende wedstrijden werd zijn team niet verslagen en dat leverde 15 broodnodige punten op.
Opvallend is dat SC Monster in de 22 gespeelde wedstrijden al 10x genoegen moest nemen met een puntendeling (5 daarvan op het eigen sportpark). Daarnaast is ook opmerkelijk dat SC Monster pas 27 goals heeft gemaakt;  Jordi van Maanen heeft er als topscorer 5 voor zijn rekening genomen. Scoren tegen de thuisclub is lastig. In de 11 thuiswedstrijden wist de sportclub al 4x de nul te houden

Op de Hoge Bomen werd het in de laatste speelronde van 2014  tussen Westlandia en SC Monster 1-1 (doelpunt Ruud Bijl). SC Monster sloot daarmee het jaar op  de laatste plaats; Westlandia stond 2 plaatsen hoger.

Westlandia speelde in de vorige speelronde een gedegen wedstrijd tegen DWO. De groen-witten straalden vertrouwen uit en lieten de tegenstander duidelijk merken dat er die middag in Naaldwijk niets te halen viel. Brendan v.d. Berg en Boyd Rijnenberg waren verantwoordelijk voor de 2 Naaldwijkse goals. (2-1).  Beide spelers hebben in de afgelopen jaren al 56x gescoord in  het shirt van Westlandia za. 1. Koploper in deze lijst is nog steeds Erik van Vliet met 70 goals.

14 Die Haghe 22- 16

In de wetenschap dat in Maasland directe concurrenten MVV'27 en Lyra in actie komen, wordt het dus in Monster wederom een finale voor de groen-witten.
Het eerste fluitsignaal van scheidsrechter R. de Bruijn staat gepland om 14:30 uur. De thuisblijvers kunnen vanaf dat moment de rechtstreekse flitsen van Henk Schaafsma volgen via WOS-radio.
---------------

In de competitie van zaterdag 2 degraderen dit seizoen 3 van de 13 clubs. De nr. 10 moet via de nacompetitie een plaats in de res. 2e klasse veilig zien te stellen. Westlandia staat op dit moment op de "veilige" 9e plaats met 5 punten voorsprong op de eerste achtervolger. Bij winst  tegen nr. 13 DSVP kan zaterdag een beslissende stap naar handhaving worden gemaakt. Om 11:30 uur wordt er in Pijnacker afgetrapt.