Pagina's

maandag 15 januari 2018

Yordi van Beek: Opeens weer in Westlandia za1.



Onverwachte basisplaats
In de uitwedstrijd tegen het onbekende CSW mocht Yordi van Beek laten zien dat hij nog steeds kan voetballen en een doorlopend gevaar kan zijn in ieder vijandelijk strafschopgebied. Op de vrijdagmiddag 24-11- 2017 voorafgaand aan deze wedstrijd pleegde Theo Verbeek een telefoontje naar Yordi. Yordi’s allereerste gedachte was: ‘Hij gaat me vertellen dat ik reserve sta bij het eerste, dat ik na mijn wedstrijd in het tweede naar Wilnis moest komen. Maar dat zei hij niet. Hij vertelde dat ik in de basis stond tegen CSW. Ik wist niet wat ik hoorde.’

Ommekeer
Die wedstrijd betekende een ommekeer in het competitieverloop van Westlandia. Er kwam een nieuwe voorhoede met Ricoberto, Yordi en Hamza. En Dennis Verbeek kwam terug als aanjager op het middenveld. ‘Er raasde die middag een frisse wind door het elftal,’ zegt Yordi terugkijkend op die wedstrijd. Westlandia za1 won die wedstrijd onverwacht en met fris voetbal met 5 – 1, Wilnis in grote beteutering achterlatend. Yordi scoorde tweemaal en bewees dat hij er weer was.



Voor Yordi kwam het niet helemaal uit de lucht vallen. De vorm was er al, dat merkte hij op de training. Hij was weer fit en in het koppie was het weer fris en helder. ‘Aan het begin van het seizoen heb ik de knop omgedraaid. Ik was fit en kreeg weer plezier in het spelletje.’

Volendam uit
Na CSW is Yordi in de basis van zaterdag 1 blijven spelen, met mooie successen. ‘Alleen in de laatste wedstrijd tegen Volendam gingen we er in de eerste 25 minuten gewoon van af. Het werd 2 – 0. We maakten daarna nog 2 – 1. In de rust zeiden we  tegen elkaar: We gaan met een gelijkspel naar huis. Snel in de tweede helft liepen zij uit naar 3 – 1 en 4 – 1. Tactisch en technisch waren zij ons de baas. Ik had een mandekker bij me, die volgde me over het hele veld, zelfs nog naar de wc. Het werd uiteindelijk 5 – 1. ‘

Terug naar Landsmeer
De uitwedstrijd tegen Volendam bracht Yordi terug naar waar voor hem alles begon. Hij is opgegroeid in Landsmeer en begon, nadat hij eerst even zijn zwemdiploma had gehaald op zijn vierde te voetballen bij IVV Landsmeer. (IVV staat voor Ilper Voetbal Vereniging. Den Ilp is de naam van een dorp, dat ten noorden van Landsmeer ligt.) Hij speelde vervolgens bij Hellas Sport uit Zaandam en na een verhuizing ging hij naar Purmersteijn in Purmerend. Daar speelde hij twee jaar en werd toen door AZ gescout.

AZ
Hij trainde 5/6 keer in week en ging op school in Alkmaar. Hij bleef 3 seizoenen in Alkmaar. Hij was er rechterspits, had veel snelheid en was de grootste speler van het team. ’Dat zou je nu niet zeggen.’
AZ had maar één B-team. Dat bestond uit 25 spelers. Dat betekende voor Yordi vaak op de tribune zitten. Dat wilde hij niet.

Volendam
Hij verkaste naar Volendam, waar hij begon als tweedejaars B en vervolgens 2 jaar uitkwam in de A1. Hij speelde als rechterverdediger, die regelmatig mee naar voren ging, want hij was nog steeds snel.

Yordi maakte zijn debuut in Jong Volendam tegen Jong Ajax. ‘We gingen eraf tegen die jongens, maar ik werd gekozen als man  van de wedstrijd.’

In zijn tweede jaar in het vissersdorp sloeg het blessureleed toe. Achtereenvolgend liep hij een ingescheurde enkelband en een gescheurde hamstring op. De kans op een profcarrière was verkeken. Terwijl een jaar eerder het profvoetbal binnen handbereik leek. Dat waren donkere tijden. Vervolgens ging hij nadenken over een andere toekomst. De politie leek hem wel wat. Er kwam een vacature in Rotterdam.

Neef in Naaldwijk bij Westlandia
 Huisvesting was geen probleem, want hij had een neef wonen in Naaldwijk: Dean van Oijen. Daar was wel een kamer voor hem. Yordi had inmiddels al contact gelegd en afspraken gemaakt met Westlandia, de vereniging waar zijn neef toen speelde om er ook te gaan spelen. De vacature bij de politie ketste af, maar Yordi bleef in Naaldwijk en bij Westlandia. Hij wil er nooit meer weg.

Hij is begonnen bij Fleurametz een exporteur in bloemen en planten en hij werkt er alweer 5 jaar met veel plezier. En Yordi speelde 3 seizoenen in Westlandia zo1 en inmiddels 3 seizoenen bij Theo Verbeek in Westlandia za1.

Op 13 januari wordt hij 25 jaar. ‘En sinds de uitwedstrijd bij CSW heb ik mijn tweede jeugd gevonden.’

Jong Westlandia
 Volgend seizoen gaat Westlandia op zaterdag de competitie in met een Jong Westlandia. Met talentvolle spelers uit eigen jeugd, die dan hopelijk vanuit de jeugd, via Jong W. gemakkelijker kunnen doorstromen naar Westlandia zo1.

‘De gedachte is goed, dat begrijpt ook iedereen, maar tegen ervaren en fysiek spelende teams, zoals we die nu tegenkomen in de competitie is een talententeam tot 24 jaar niet opgewassen. Er zouden ook ervaren spelers in dat team moet spelen. En Yordi zou best in dat Jong Westlandia willen spelen, als het in het koppie en in het lijf goed blijft gaan.’

Hij roept de technische staf op om op korte termijn te gaan praten met de huidige zaterdagselectie over wie, wat, waar en waarom voor het komende seizoen.

De foto’s van Yordi zijn door Franca Dobbe gemaakt in de wedstrijd Westlandia – Zwaluwen’30 gespeeld op 9 – 12 – 2017.

JvdM
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten