woensdag 6 april 2022

9 april 2022 HVC'10 - Westlandia 0-1

De 0 – 5 nederlaag op de Hoge Bomen tegen HVC’10 lag als een bedorven portie nasi op de magen van de spelers van Westlandia za1. Bij de ploeg van Piet Boon lukte toen alles. De doelpunten vielen gemakkelijk en in groten getale op die zwarte zaterdag, op 2 oktober 2021. Theo Verbeek en Rob Klop hoefden hun spelers nauwelijks te motiveren. Alleen een overwinning op de Hoekse Rondgang zou die nederlaag dragelijk maken. Dat was de opdracht aan de spelers van Westlandia.
Afwezige spelers
Door blessures, schorsingen en andere lichamelijke ongemakken ontbraken bij Westlandia za1 naast Lars vd Berg diverse andere spelers en bij HVC’10 stonden Sil van Ooijen, Kirill Slutskyy en doelman Rowdy Janssen niet in de opstelling.
Stevige wind
Het veld van HVC’10 staat bekend als een perfecte grasmat en dat bleek ook zo te zijn, maar in Hoek van Holland waait het altijd. Zo ook afgelopen zaterdag. Er stond een stevige wind van doel tot doel. Westlandia speelde in de eerste helft met de wind in de rug. Gedragen door diezelfde wind zeilde een perfecte vrije trap van Vince van Hagen over allerlei springende en mis koppende spelers heen net onder de lat het doel in. 0 – 1. De wedstrijd was net 6 minuten onderweg.
Dat was een prettige start voor de mannen uit Naaldwijk.
Roy van Beek in het doel
De wind was een welkome compagnon bij elke aanval van Westlandia. Milo Wagner bood na een goede actie Tim vd Voort een kans. Na iets meer dan een half uur werd Milo Wagner de diepte ingestuurd. Hij ging richting het doel, zag de doelman op zich afkomen, wachtte en wachtte. Roy van Beek ging inmiddels richting doel volop gebarend dat hij de bal wel wilde hebben. Maar dat gebeurde niet. En in plaats van de bal belandde Roy van Beek in de touwen.
Vlak voor de rust kreeg de thuisploeg een dot van een kans Dylan Bogaards kreeg de bal mooi mee en produceerde een prachtige lob over Jari Duijvestijn. De bal belandde op de lat en de teruggekaatste bal werd door Timothy Le Duc weggerost. De ploegen gingen aan de thee met een 0 – 1 stand op het scorebord.

Wind tegen
In de tweede helft had Westlandia za1 twee tegenstanders HVC’10 en de wind. Er was sprake van eenrichtingsverkeer richting Jari Duijvestijn en zijn doel. Hij kwam handen en voeten te kort.
De scheidsrechter kwam ogen en oren te kort. Overal op het veld was er strijd en werd er commentaar geleverd op zijn fluiten, was erop twitter te lezen.
Na een uur spelen kwam Yordi van Beek voor Tim vd Voort. De eerste zorgde ervoor dat Westlandia weer meer de aanval ging zoeken.
Jari Duijvestijn en Yordi van Beek vermaakten de toeschouwers met origineel volkstoneel met acts als de stervende zwaan en de zoekgeraakte bal.
Rampminuut
De 73e minuut werd Milo Wagner met twee keer geel van het veld gestuurd voor een op het oog niet zo’n zware overtreding. Westlandia moest met 10 man verder.
Tulband
Niet veel later kopte Jorno Reurink de bal op de paal en Westlandia had nog steeds die voorsprong van één doelpunt. Bij een scrimmage in het doelgebied van Westlandia werd Dennis Verbeek aan het hoofd geraakt. Verzorger Claire Zwinkels legde vakkundig een tulband aan, waarmee Dennis vrolijk verder speelde.
Wat HVC’10 ook probeerde, een misschien wel verdiende treffer kwam er niet.
Westlandia za1 vertrok met opgeheven hoofd van De Rondgang.

JvdM

Westlandia revancheert zich tegen HVC’10
Spitsloos HVC’10 niet opgewassen tegen Westlandia

Het was zeker geen kwalitatief hoogstaand duel, maar wel een echte Westlandse clash die met enig geluk in een Naaldwijkse overwinning eindigde. Na negentig minuten had waarschijnlijk iedereen vrede met een gelijkspel gehad.

Westlandia-trainer Theo Verbeek na afloop: ,,We hebben de eerste wedstrijd toen we met 0-5 klop kregen nog eens geanalyseerd. En afgelopen dinsdag hadden we een spion tegen SVC’08. In beide wedstrijden liep HVC’10 erg hard van stapel en overrompelde de tegenstander. Dat was vanmiddag dus het doel: meteen de ploeg terug te dringen.”

Westlandia sterk

Op de eerste paar minuten na lukte het voornemen van Verbeek goed. Al in de vijfde minuut deelde Stefan van Egmond geel uit aan Dylan Boogaards en de toegekende vrije trap werd door Vince Hagen met hulp van de wind en een stuit op het harde veld achter doelman Van der Spek geknikkerd: 0-1. En weer een paar minuten later miste Westlandia via Stefan Bron een grote kans op 0-2. Zijn voet kwam net niet op tijd bij de bal na een scherpe voorzet van rechts. HVC’10 ploeterde in die fase volop met balverlies en kwam pas na dertig minuten in de buurt van Jari Duijvestein. Westlandia ging echter het gevecht vol aan en wist dat Jorno Reurink de enige spits was die de thuisploeg in het veld kon brengen en Westlandia pijn kon doen.

Waslijst blessures

Sil van Ooijen en Kirill Slutskyy waren dinsdagavond het slachtoffer in de ontmoeting met SVC’08.  Badr ben Mohammed (een mogelijke invaller) was al een week eerder aan de knie geblesseerd geraakt. En het vooruitzicht voor de Hoekse ploeg is niet erg gunstig, want alle drie de spelers zitten voorlopig in de ziekenboeg. Nu moest HVC’10 het doen met Thomas van der Bogt en Tony Vierhout, maar dat zijn middenvelders en geen spitsen. Ze deden hun best, werkten hard, maar gevaarlijk in de zestien konden ze niet worden. Ook deed linksback Rick van Rijn een poging om ook het gevaar Jorno Reurink uit te schakelen op een te wrede manier. Ineens had Van Egmond weer zijn kaarten gevonden, want kort daarna kreeg ook Glenn Boon er één na een overtreding op Tim van der Voort.

Rommelig

Op het moeilijke veld bleef het spel aan beide zijden rommelig, maar toen de als middenvelder gestarte Mitchell Bouwhuis van plaats wisselde met Vierhout, kwam HVC’10 beter in de wedstrijd. Toch kreeg Westlandia een enorme kans op 0-2, toen de jonge Milo Wagner (35e minuut) bijna op de doellijn staande een kans verprutste. Dat had Westlandia duur kunnen komen te staan, want enkele minuten later bereikte een prachtige lange pass van Reurink de opgekomen Dylan Bogaards, die de bal over Duijvestein op de lat lobde. Kort daarna kreeg ook Vierhout een kans, maar zijn gehaaste schot in vrije positie verdween over het doel. Op zich had Westlandia het in de eerste helft betere van het spel en was de voorsprong op dat moment zeker verdiend, want naast de twee genoemde kansen kwam HVC’10 niet in het strafschopgebied.

De blauwzwarte formatie begon wel sterk aan de tweede helft, zowel Jorn Groothuizen als Mitchell Bouwhuis kreeg een kans die ze niet konden benutten. Doelman Duijvestein bracht in beide situaties redding. De wedstrijd ging nog meer kantelen, toen de jonge 023-speler Milo Wagner kort na elkaar twee keer een gele kaart kreeg, in beide gevallen na een overtreding op Kay van de Bos, die voor de wedstrijd nog gehuldigd werd voor zijn honderdste duel voor HVC’10. De tweede gele kaart was wel erg gemakkelijk gegeven.

Ontregelen

Ook Dennis Verbeek kreeg geel van Van Egmond (ja, de zoon van ….) die het zeker niet makkelijk had in deze Westlandse strijd. HVC’10 rook haar kansen, maar tegen tien man spelen is vaak genoeg geen voordeel. Het was het sein voor de Naaldwijkers om een fijn en doelmatig concept uit de kast te halen: vertragen, zeker doelman Duijvesteijn mocht het ongehinderd doen, en voorin lekker aan rommelen met de in het veld gekomen Yordi van Beek voor Tim van der Voort. De slimme invaller ontregelde het spel, wendde af en toe een blessure voor om direct daarna weer vol gas te geven. Geef een ploeg die de laatste wedstrijden te vaak verloor maar wel zijn aansluiting met de subtop wil houden, maar eens ongelijk. Je gaat zover de scheids het toelaat. Die had best een kaart mogen trekken voor de tijd pikkende Duijvestein. Het werden ook slechts vier minuten blessuretijd, terwijl de hoofdwond van Dennis Verbeek al enkele minuten in beslag nam. Verbeek eindigde stoer met een bebloede tulband.

Verbeek tevreden, Boon gelaten

Theo Verbeek was natuurlijk een gelukkig mens: ,,We begonnen sterk, hadden bij rust met 0-2 voor moeten staan en in de tweede helft hebben we de wedstrijd over de streep getrokken. Die lijn moeten we nu doortrekken, volgende week thuis tegen Vitesse Delft.”

Thuistrainer Piet Boon leek eerder gelaten dan verdrietig: ,,Het verlies van ons spitsenkoppel (samen goed voor achttien doelpunten) kun je bij ons gewoon niet opvangen. In de tweede helft voetbalden we tot de zestien best goed, maar daarna mis je een targetman (Van Ooijen) of iemand die met een dribbel de defensie splijt (Slutskyy of ben Mohammed.) En rot genoeg voor ons, die zijn ook nog niet meteen terug.”

Er breken daarom moeilijke weken voor HVC’10 aan, want de blessures zijn inderdaad niet meteen genezen. En doelman Rowdy Janssen heeft nu ook al drie wedstrijden gemist vanwege zijn vaderschap. Met uitwedstrijden tegen DoCoS en zeker DSO in het vooruitzicht geen geruststellende gedachte en zo kan de flow van het goede spel in de laatste weken omslaan en het uitzicht op nacompetitie na nieuwe nederlagen ineens verdampt zijn.

Zaterdagmiddag 9 april vanaf 14:30 uur speelt Westlandia za. 1 aan de Rondgang in Hoek van Holland tegen HVC'10. Dé derby staat onder leiding van de heer Takacs.

Westlandia toonde afgelopen week 2 gezichten. De verloren wedstrijd tegen koploper UVS (0-1) was midweeks een reclame voor voetbal. Een paar dagen later tegen "laagvlieger" Soccer Boys (3-4) stond bijna hetzelfde team in het veld en toen liep het in delen van de wedstrijd "voor geen meter". Het lijkt wel in het DNA van Westlandia te zitten, dat duels tegen teams uit de onderste helft vaak puntverlies oplevert. Tel daarbij op dat Westlandia eerder dit seizoen thuis een zeperd opliep tegen HVC'10 (0-5), mag verwacht worden dat de groen-witten gebrand zijn op revanche en weer eens 3 punten pakken.

Tim v.d. Voort scoorde overigens tegen Soccer Boys wel 2x en bracht zijn totaal op 64 in het 1e van de zaterdag. Hij passeerde op de eeuwige topscorerslijst teammanager Brendan v.d. Berg (63x) en trainer Hans v.d. Kruk (62x) en staat nu 4e achter Joost van Schie (72x). Erik van Vliet (77x) en Stefan Bron (80x).

HVC'10 heeft dit seizoen de pech dat het competitieverloop rommelig is. Naast uitgestelde wedstrijden kwam daar zaterdag nog het gestaakte duel tegen Te Werve bij. Dinsdagavond moesten de mannen van Piet Boon inhalen tegen SVC'08 (3-1). In Hoek van Holland werd het een duel met (te) veel strijd en de scheids van dienst had zijn handen meer dan vol. Vraag zal zijn of alle spelers op tijd weer zijn opgelapt voor komende zaterdag.

Voor deze derby spreken de statistieken niet in ons voordeel. Nr. 4 HVC'10 scoorde in 7 thuisduels al 22 goals. Alleen UVS wist daar de nul te houden en nam door 3 gescoorde goals de punten mee naar Leiden De Hoekenezen hebben in 2C 11 verliespunten minder dan ons. Westlandia heeft in competitieverband 2x eerder in Hoek van Holland gespeeld. Dat was in oktober 2010 (3-3) en in maart 2016 (3-0).

Zaterdagmiddag rond de klok van half 5 zullen we weten of de vele oud-Westlandianen in Hoekse dienst samen met hun ploeggenoten weer een feestje kunnen bouwen of dat de mannen van Theo Verbeek en Rob Klop de punten mee naar Naaldwijk nemen.

Zaterdag 2 moet ook naar Hoek van Holland. Om 11:30 uur start de wedstrijd tegen de beloftes van HVC'10. Komende dinsdag vanaf 20:00 uur staat op De Hoge Bomen ook nog de inhaalwedstrijd tegen Quick Boys 3. op het programma.

Na de 4-1 overwinning op KMD, gaat het 3e naar nr. 4 FC 's-Gravenzande. Beide teams hebben 22 punten, maar Westlandia had daar 3 wedstrijden meer voor nodig. Aftrap op het Julianasportpark is om 14:45 uur.