donderdag 2 november 2023

Zaterdag 4 november 2023 SC Monster - Westlandia 2-2

Westlandia za1 en de andere kant van een gelijkspel

Afgelopen zaterdag, 4 november speelde Westlandia za 1 een wedstrijd, waarbij behoorlijk wat prestige op het spel stond. Op Sportpark Polanen tegen Monster. Gedurende de gehele wedstrijd druilde en drensde er regen uit de zwaarbewolkte lucht. Dat maakte het voetballen op het gras er niet eenvoudiger op. In de tweede helft leek het team Theo en Rob na een 2 – 0 achterstand te worden weggespeeld door Monster. Dat liep anders.

Wel een mooi sfeertje op een drijfnat Polanen
Tribune zat tjokvol met vooral opgetogen thuispubliek. Beide teams begonnen met de rem erop aan de wedstrijd. Er werd voorzichtig aan aanvallen gebouwd en de nul houden was het algehele motto. Veld en regen waren ook geduchte tegenstanders. De eerste goede mogelijkheid op een doelpunt voor Westlandia was rond de 20-ste minuut. Donny van Oijen was op links doorgebroken en vlak voor het strafschopgebied werd hij met een overtreding afgestopt. Scheidsrechter Louis Duarte aarzelde niet en floot voor een vrije trap. Tim vd Voort schoot de bal in de Monsterse muur.
De verdediging van Westlandia met van links- naar rechtsback Mike Vijverberg, Timothy Le Duc, Lars vd Berg en Sander Lievaart hield het achterin goed gesloten en doelman Tim Janssen was ook in voortdurende paraatheid.
In de laatste 5 minuten van de eerste helft waren er kansen voor beide ploegen. Eerst was er een vrije trap in het doelgebied, waarbij Timothy Le Duc op de lat kopte. Nog in dezelfde aanval kreeg Vince Olsthoorn een schietkans en ook hij raakte de lat. Westlandia kwam even later goed weg bij een snelle tegenaanval van de thuisploeg.

In de tweede helft begon het bal
Westlandia begon de tweede helft met dezelfde 11 als in de eerste helft. Monster was in het voordeel, omdat het meer in het zicht speelde van de volle tribune. Westlandia werd teruggedrongen op eigen helft. Doelman Tim Janssen verhinderde een Monsters doelpunt door koelbloedig op de bal te duiken voor een inkomende speler van Monster. Rond het uur werd de bal uit een vrije trap hoog in het strafschopgebied van Westlandia gepompt. De spits van Monster mistte de bal, maar viel wel ongelukkig via de schoen van een Westlandiaan in het doel. 1 - 0
Milo Wagner kwam in het veld voor Rick van Schie. Theo Verbeek informeerde bij Donny van Oijen of het nog ging. Ja het ging nog. De SC Monster had intussen de geest gekregen en werd alsmaar dreigender. Scheidsrechter Louis Duarte keurde het doelpunt af. In de 75-ste minuut gebeurde het onvermijdelijke toch. Monster kwam op 2 – 0. Tim Janssen redde nog voortvarend, toen een speler van Monster doorbrak. Dat gebeurde ten koste van een overtreding. De penalty werd benut door Jordi van Maanen.
Theo Verbeek zocht weer even contact met Donny van Oijen: ‘Gaat het nog’. Hij kreeg een positieve bevestiging.
In de 86-ste minuut startte Stefan Bron op rechts vanaf eigen helft een imposante rush richting het doel van Willem-Jan Broch. Hij liet wat Monsterse spelers zijn hielen zien, vlak voor het strafschopgebied deed hij nog een 1/2tje. Kreeg de bal terug en schoot de bal binnen. 2 – 1.
Het spelbeeld wijzigde. Bij SC Monster sloop de paniek in de hoofden. Ruben de Groot schreeuwde naar de bank, dat hij tegen 3 man stond.
Westlandia stroopte de mouwen op, Theo informeerde nog een keer bij Donny van Oijen over zijn algehele toestand. Dat ging nog goed. De thuisploeg liet zich terugdringen op eigen helft.
Het was al in blessuretijd. Westlandia kreeg een corner. Donny van Oijen heeft een perfecte trap. De meest perfecte had hij voor het laatst bewaard. Hij nam de bal en plaatste die precies op het hoofd van Tim vd Voort. Hij kon de bal simpel binnen knikken. 2 – 2

Westlandia za1 behaalde een gelijkspel, dat voelde als een overwinning. En Monster voelde zich net zo beroerd als de mannen van Westlandia een week geleden na het gelijke spel (3 – 3) tegen Nieuwerkerk.
Richard van Schie en ik waren nog de enig overgebleven Westlandianen die onder een rijtje paraplu’s de wedstrijd hadden bekeken. Wij geloofden onze ogen niet. We hadden magische momenten beleefd.

Jan vd Meijs

Westlandia za. 1 voor mooie derby naar Monster

Het is al weer 8 jaar geleden dat Westlandia za. 1 voor een competitiewedstrijd naar Monster mocht. Dat laatste duel was in oktober 2015 en eindigde toen in een 6-1 overwinning voor de groen-witten. Yordi van Beek was aan onze kant met 3 goals de grote man. Ook Joost van Schie (2x) en Danny Bijl wisten het net achter doelman Willem-Jan Broch te vinden. Voor de thuisclub scoorde de inmiddels gestopte Ruud Zuyderwijk.
Aan het einde van die competitie promoveerden wij naar de 1e klasse. SC Monster pendelde in de tussenliggende jaren tussen de 2e en 3e klasse.
Er zijn natuurlijk in de afgelopen jaren wel onderlinge duels geweest. De laatste keer was in augustus 2023. Toen won SC Monster de oefenwedstrijd op de Hoge Bomen met 1-0.

Dit seizoen dus in de 2e klasse D eindelijk weer een echte derby op Sportpark Polanen.

SC Monster heeft, zeker de laatste jaren, een goede ontwikkeling doorgemaakt. Twee seizoenen geleden ging het, na een nek-aan-nek race om de titel met FC Skillz, op de laatste speeldag mis. In de nacompetitie ging, tegen TAVV, het seizoen als een nachtkaars uit. Dit voorjaar werd men, met 11 punten voorsprong (en 95 gescoorde goals), overtuigend kampioen van de 3e klasse.

De start in 2D tegen/bij promovendus Oliveo was met een 6-2 nederlaag een wake-up call voor het team van trainer Marc Dijkhuizen. Sindsdien werden er in 4 wedstrijden 8 punten gepakt. De mooie 3-1 winst van afgelopen zaterdag, bij Vitesse in Delft, zal zeker voor extra vertrouwen zorgen.

Westlandia kreeg in de vorige ronde, tegen hekkensluiter Nieuwerkerk, de deksel op de neus. In een goede 1e helft (2-2) vergaten de groen-witten de trekker over te halen. In de 2e helft herstelde Nieuwerkerk zich goed en pakte in de slotfase (helaas) een verdiend punt (3-3). Beide teams hadden na afloop het gevoel dat er meer uit te halen was geweest.

Op sportpark Polanen wordt 4 november om 14:30 uur afgetrapt. Zeker doelman Broch zal strijden voor een clean-sheet en 3 punten voor de thuisploeg. FC Skillz is overigens de laatste ploeg die in Monster met de winst aan de haal ging. Dat was op 25 september 2021. Trainer Theo Verbeek en zijn mannen zullen er zaterdag alles aan willen doen om die mooie reeks te beĆ«indigen. Rond half 5 zal duidelijk zijn welk resultaat scheidsrechter Duarte op het wedstrijdformulier mag zetten.

----------------

Het 2e team van de zaterdagselectie speelde afgelopen zaterdag al tegen de beloftes van SC Monster. De koploper won verdiend met 2-0 op sportpark De Hoge Bomen. Komende zaterdag kunnen onze jongens weer aan de bak, want dan wacht een uitduel bij het altijd lastige FC 's-Gravenzande. Aftrap is ook om 14:30 uur.