maandag 6 maart 2017

11 maart 2017 FC 's-Gravenzande Westlandia 3-2

Voor het eerst sinds het bestaan van FC ‘s-Gravenzande was erin de competitie een echte Westlandse derby op het Julianasportpark. De wedstrijd tegen Westlandia hield de gemoederen al weken bezig. Selecties en supporters lieten geen gelegenheid ongemoeid om de zaak op scherp te zetten. FCG had speciale sjaals voor deze wedstrijd laten maken en Westlandia pakte uit met 3 grote spandoeken achter de doelen. In de nacht vóór de wedstrijd was er zelfs bewaking op het hoofdveld van het Julianasportpark. De kassa bij de ingang draaide overuren om de ca. 2.000 toeschouwers binnen te laten. De spanning voor de kraker was overal op het complex voelbaar.
De KNVB had besloten om wederom scheidsrechter Virancikli aan te stellen voor deze derby.

Na de gebruikelijke plichtplegingen, werd het muisstil op het Wembley van het Westland. De thuisclub moest in de afgelopen weken afscheid nemen van 3 mensen die verbonden waren met de club. Het werd een indrukwekkende en emotionele minuut stilte die hopelijk tot steun zal zijn voor de nabestaanden,

Daarna was het voor iedereen schakelen, want vanaf het eerste fluitsignaal ging de aandacht ruim 90 minuten lang uit naar de meest belangrijke bijzaak in het leven.

Trainer Theo Verbeek koos voor de volgende opstelling Rowdy Janssen in de goal; achterste linie. Mick Enthoven, Timothy Le Duc, Danny Bijl en Marvin Vollebregt; middenveld; Vince Olsthoorn, Jasper van Dijk en Dennis Verbeek; aanval Ricoberto Luijando, Stefan Bron en Mike Brouwer. Helaas was Ruud Bijl, vanwege een blessure niet inzetbaar. Op de bank popelde Khalid Menkouzi, Mike Peereboom, Youri Riepe, Jordy van Calsteren en Rick van Rijn om ook een kans binnen de lijnen te krijgen.

Vanaf de aftrap golfde het spel op en neer en had de thuisclub de beste kansen. Doelman Rowdy Janssen stond echter op zijn post en zorgde voor een paar prima reddingen. Ook Westlandia kreeg kansen, maar die gingen langs de verkeerde kant van het houtwerk. Via een snelle uitbraak van Westlandia kon Stefan Bron in de 32e minuut alleen richting doel van FCG.. Doelman Danny Koning was te laat en torpedeerde hem op de rand 16. Tot opluchting van iedereen van de thuisclub, maar tot verbazing van alle groen-witten, deed de scheids het af met geel. De vrije trap van aanvoerder Jasper van Dijk trof bijna doel, maar ook in de rebound wilde de bal niet in het netje. In de 36e minuut was het dan wel raak. Spits Yuri Westhoff kapte zich knap vrij en schoot de bal in de verre hoek; 1-0 voor de thuisploeg. 7 minuten later was de stand gelukkig al weer gelijk. Een corner van Mike Brouwer werd snoeihard ingekopt door Danny Bijl. Verrassend snel daarna floot de arbiter al voor de rust (1-1).

Na de thee was het Westlandia dat scherper uit de kleedkamer kwam. Bij één van de aanvallen moest Danny Koning meerdere malen in actie komen, uiteindelijk kreeg hij bij een schot van Mike Brouwer hulp van een medespeler, die de bal van de lijn haalde.

In de 63e minuut voelde de groen-witten zich behoorlijk gedupeerd. Dennis Verbeek probeerde een hoge bal te verlengen en zag niet dat een tegenstander van FCG de bal probeerde weg te koppen. Die ongelukkige actie kwam hem op geel te staan. Ricoberto Luijando kreeg ook een prent, omdat hij zich bemoeide met die beslissing van de fluitist. Beide spelers moesten de rest van de wedstrijd dus extra op hun tellen passen. Overigens betekende die kaarten ook voor allebei een schorsing voor de wedstrijd bij SC Feyenoord.

De teams bleven jagen op de 3 punten en het was Stefan Bron die in de 72e minuut profiteerde van een misverstand in het centrum van FC ’s-Gravenzande. Hij omspeelde de keeper en schoof beheerst de 1-2 binnen.
Trainer Frans Danen besloot Rob Klop naar de kant te halen en Twan van Meerten in te brengen. Het was Van Meerten die direct profiteerde van een slippertje in de verdediging van Westlandia en zijn voorzet werd door Westhoff binnen geschoten (2-2).
Ook Theo Verbeek bracht 2 verse wissels. Ricoberto Luijando en Stefan Bron maakten plaats voor Youri Riepe en Jordy van Calsteren.

3 minuten voor tijd werd een overtreding van Marvin Vollebregt in het strafschopgebied Westlandia fataal. De bal ging op de stip en Marvin kreeg geel voor zijn overtreding. Ruben de Groot liet zich niet gek maken en schoot dit buitenkansje vlekkeloos langs doelman Rowdy Janssen.
In een alles of niets poging bracht Theo Verbeek nog een extra middenvelder (Mike Peereboom) voor verdediger Timothy Le Duc. Het leverde nog een paar hachelijke momenten op voor de goal van ’s-Gravenzande, maar niemand van de groen-witten kon de trekker overhalen.
Danny Bijl gaf in blessuretijd nog zijn visie op het verloop van de wedstrijd. Scheidsrechter Virancikli was hier niet van gediend en stuurde hem met dubbel geel naar de kleedkamer. Ook Danny komt dus volgende week op Sportpark Varkenoord niet in actie.
Kort daarna floot hij voor het einde van de wedstrijd.
Het was een gave pot voetbal in een schitterende ambiance, maar de 3-2 nederlaag voelde voor de Westlandianen toch aan als een (onnodige) koude douche.

Bron Site Westlandia

Het wordt voor de 2e keer in de historie dat beide teams elkaar treffen in de competitie. Eerder dit seizoen was er de confrontatie op Sportpark de Hoge Bomen. De gasten uit 's-Gravenzande hadden toen zeker in de 2e helft het betere van het spel en wonnen na een 1-0 achterstand, uiteindelijk met 3-1.  De overwinning was verdiend, maar als de groen-witten zorgvuldiger waren geweest in de afwerking, was een puntendeling zeker mogelijk geweest.
Zowel de sfeeracties vóór en tijdens de wedstrijd, de wedstrijd zelf, als de zeer druk bezochte ultra-lange 3e helft, zullen zeker een plaats vinden in de historie van beide clubs.

Ook de komende wedstrijd leeft bij beide clubs. Selectiespelers weten elkaar al te vinden op social media en supporters zijn in de aanloop van de wedstrijd al weer actief om de derby een extra cachet te geven. FCG heeft zelfs een speciale sjaal op de markt gebracht.

FC ´s-Gravenzande  had afgelopen week de 2e periode al min of meer op zak. 3 punten voorsprong en een prima doelsaldo, waren niet voldoende om de prijs te pakken. Door de nederlaag in Delft en de 4-0 overwinning van XerxesDZB, ging de prijs naar de Rotterdammers.
Ook vorig seizoen verspeelde FCG een periodetitel tegen Vitesse D. In de laatste wedstrijd van het seizoen ging tot overmaat van ramp het kampioenschap, in een rechtstreeks duel, naar Argon

Ondanks dat komende zaterdag de 1e wedstrijd in de 3e periode start, liggen de belangen voor beide teams op een ander vlak.
FC 's-Gravenzande is, dankzij een beter doelsaldo dan Nootdorp, koploper met 34 punten. Yuri Westhoff is met 14 goals nog steeds afgetekend topscorer van de 1e klasse B. Op het Julianasportpark zullen ze zeker 3 punten willen pakken om enerzijds koploper te blijven en anderzijds om "de papen" te verslaan. (Volgorde kan ook andersom zijn:-)

Westlandia heeft andere belangen in die wedstrijd. De mannen van Theo Verbeek staan als promovendus keurig op een 8e plaats, maar hebben nog een zwaar programma voor de boeg. De groen-witten zullen dan ook zeker zo snel mogelijk afstand willen nemen van de p/D-plaatsen. 9 wedstrijden voor het einde is de voorsprong op  nr. 11 al wel 7 punten.

De KNVB heeft besloten om, net als in de heenwedstrijd, de heer Virancikli aan te wijzen als scheidsrechter.
Zaterdag rond 16:30 uur zal blijken welke club het beste met de speciale druk van deze derby om wist te gaan.

Westlandia za. 2 is door een overwinning tegen Katwijk opgeklommen naar de 2e plaats in de res. 1e klasse. Komende zaterdags staat om 11:00 uur  de wedstrijd bij Valken'68 op het programma (Sportpark 't Duyfrak Valkenburg).

Warming-up zaterdag 1B: FC ’s-Gravenzande moet zich herpakken

Frans Danen, trainer van zaterdag eersteklasser FC ’s-Gravenzande, is dezer dagen niet te benijden. Vorig weekeinde verloor hij met zijn ploeg bij Vitesse Delft met 3-2. Dat kostte de periodetitel en sv Nootdorp kwam op gelijke hoogte in zaterdag 1B. In de week kreeg de FC in het Haaglanden Voetbal Toernooi om de Sir Winston Cup een 1-0 nederlaag te slikken bij SVC’08: laagvlieger in 1B.

,,We moeten ons herpakken’’, erkent Danen voor de derby zaterdag thuis tegen Westlandia. Over de nederlaag tegen Vitesse Delft zegt hij: ,,Een behoorlijke domper. Ook niet verwacht. In de eerste helft speelden we prima. Niets aan de hand. We stonden ook 0-1 voor. In de rust hebben we nog gezegd ‘let op, Vitesse gaat nu komen’. Maar na de 1-1 zakte het helemaal in elkaar. In de laatste minuut maakten we nog wel de 3-2, maar dat was te laat.’’

Uithuilen
Het is dus uithuilen en opnieuw beginnen. ,,Je hebt niets nu. Dat de periodetitel uit onze handen is geglipt doet pijn. Tegen SVC’08 staan we vier keer alleen voor de keeper en benutten we onze kansen gewoon niet. Dus weer een zeperd. Het is gewoon niet goed’’, aldus Danen.
De derby tegen Westlandia zal ook geen makkie worden, stelt de coach. ,,Het zijn aparte wedstrijden. Wedstrijden op zich. Wij zullen het moeten laten zien na twee nederlagen. We gaan nog voor alles dus we kunnen ons niet te veel misstappen meer veroorloven. Maar we moeten het zelf doen.’’

Warming-up zaterdag 1B: Westlandia verhoogt druk bij FC ’s-Gravenzande

Zaterdag staat er in zaterdag 1B een heuse derby op het programma: FC ’s-Gravenzande – Westlandia. De trainer van de bezoekers, Theo Verbeek, zegt met ‘veel vertrouwen’ naar de buren af te reizen. ,,Wij hebben niets te verliezen.’’

Vorig weekeinde was voor beide ploegen niet echt succesvol. De FC verspeelde de periodetitel door een 3-2 nederlaag bij Vitesse Delft; Westlandia kwam tegen het laaggeklasseerde Neptunus-Schiebroek niet verder dan een 0-0, daar waar Verbeek vooraf de overwinning al had geclaimd.

,,We moesten winnen maar dat deden we niet’’, erkent Verbeek. ,,Met die 0-0 kan ik wel leven al werd vlak voor tijd een glaszuivere goal van ons afgekeurd vanwege zogenaamd buitenspel. Dat krijg je met clubgrensrechters.’’

Druk
Over de ontmoeting zaterdag stelt de coach: ,,Zij zitten in een mindere fase. 0-0 tegen Sportlust’46, verliezen van Vitesse Delft en voor de beker van SVC’08. Zij moeten het redden tegen ons. Maar zijn ze tegen die druk bestand? Als ze tegen ons verliezen komen ze in de wachtkamer terecht en vrees ik voor ze dat ze er niet meer bovenuit komen.’’

,,Derby’s blijven lastige wedstrijden. Wij zijn compleet en we hebben er erg veel zin in. Bij ons thuis (1-3 nederlaag – red.) steeg FC ‘s-Gravenzande boven zichzelf uit. Dat was misschien wel hun beste wedstrijd van het seizoen. Maar nu spelen ze toch een stukje minder.’’