woensdag 25 september 2019

zaterdag 28 september RCL - Westlandia 1-2

Een overwinning met kunst- en vliegwerk.

In Leiderdorp op het prachtige Sportpark De Bloemerd trad Westlandia za1 onder aanvoering van Dennis Verbeek aan tegen de plaatselijke Racing Club. De belangrijkste opdracht voor de Westlandianen was om de bittere nasmaak van de 1 – 3 nederlaag in de eerste competitiewedstrijd weg te spoelen. Het hoofdveld was afgekeurd en de wedstrijd was verplaatst naar een kunstgrasveld. Nog een ander detail: De wedstrijd werd geleid door Lizzy vd Helm en dat deed zij streng en rechtvaardig.
Na een klein kwartier kreeg Westlandia een doelpunt ahw in de schoot geworpen. Een bal richting doel kwam van dichtbij op de arm van een RCL-ende verdediger. Scheidsrechter vd Helm stond er met haar neus bovenop en wijzend naar de nabijgelegen penaltystip floot zij luid en duidelijk. Tim van der Voort nam de strafschop hard en zuiver laag in de linkerhoek. 0 – 1.
 Uit de eerste de beste aanval tegenaanval kreeg de thuisploeg een vrije trap net buiten de 16. Stijn van Beek tikte de bal over de lat. De hoekschop werd door RCL-ends aanvoerder steenhard binnengekopt. 1 – 1.
In het vervolg van de eerste helft werd er niet meer gescoord. RCL was wel enkele keren dichtbij een doelpunt, maar wist de kansen niet te benutten. Vlak voor het rustsignaal zag Stijn van Beek RCL-speler Sem Overduin helemaal vrij op zich afkomen. Hij redde met de voet en zorgde er meteen voor, dat beide ploegen met een gelijke stand de kleedkamers konden opzoeken. 1 – 1.

Ook in de tweede helft lukte het beide teams lange tijd niet om het verschil te maken. Sieme Zijm bracht wissels in. Stefan Bron en Nick Ruigrok kwamen voor Shane Bruinen en Rick van Schie. Dat zorgde voor nieuwe aanvallende impulsen bij Westlandia. De winnende treffer ontstond door verdedigende missers in de Leiderdorpse verdediging en/of effectief en fel storen bij het uitverdedigen door Tim vd Voort en Dennis Verbeek. De laatste had ineens een leeg doel voor zich en de bal aan de voet. Dat betekende de 1 – 2.
RCL ging vervolgens serieus op jacht naar doelpunten. Dat leverde hachelijke situaties op in het doelgebied van Stijn van Beek, maar geen doelpunten. Westlandia had na het laatste fluitsignaal van Lizzy vd Helm de overwinning in de tas, die was wel tot stand gekomen met enig kunst- en vliegwerk van Stijn van Beek.

RCL 1 – Westlandia za1 Rust: 1 – 1 Eind: 1 – 2
 ARC 2 – Westlandia za2 Eind: 5 – 1.
 De jongens van Kruk en Klop waren kansloos. Remy de Bliek redde de spreekwoordelijke eer.

RCL mist teveel kansen en verliest

Dat één zwaluw nog geen zomer maakt, werd zaterdagmiddag op sportpark De Bloemerd tegen Westlandia nog maar eens bevestigd. Na de knappe zege van de Leiderdorpers vorige week bij UVS (0-2), keerde nu de Naaldwijkers met de drie punten huiswaarts.
Dat de punten ‘ontvreemd’ waren op het kunstgrasveld van de thuisclub deerde Westlandia trainer Sieme Zijm allerminst: ,,Vorige week kreeg mijn ploeg tegen Ter Werve voldoende kansen om de wedstrijd al vroeg te beslissen, maar bleven wij ook met lege handen achter.”
Beide elftallen hielden elkaar voor rust grotendeels met technisch verzorgd voetbal in balans, waar bij de echte kansen vooralsnog achterwege bleven. Alleen in een onoverzichtelijke situatie binnen de beruchte lijnen werd door de vrouwelijke arbiter Lizzy van der Helm een handsbal waargenomen van Mitchell de Kroon, die de 0-1 betekende. Lang konden de bezoekers niet genieten van de voorsprong. Twee minuten na de openingstreffer stuurde Roy Weenink het leder vanuit een vrije trap met veel gevoel richting de kruising. De hoekschop na de geweldige reflex van de Naaldwijkse doelman werd door aanvoerder Thom Wijnalda alsnog fraai binnen gekopt(1-1). Kort daarvoor kreeg de de ploeg van trainer Zijm,na een prima lopende aanval, een serieuze kans. Het bleef bij een kans. De thuisploeg werd sterker en kreeg mogelijkheden om nog voor rust de bezoekers op achterstand te zetten. Zo ontbrak de nauwkeurigheid bij Wijnalda om Renaldo van den Berg alleen voor de vijandelijke doelman te zetten en kregen doorgekopte ballen van Wijnalda geen passend vervolg. De grootste kans was op slag van rust voor Sem Overduin, die van een meter afstand vrij voor de doelman faalde.

Met na rust ondertussen Zakaria Bardaa binnen de lijnen kreeg Kai Vijlbrief kort na de onderbreking een kans. Te gehaast schoot de RCL’er over. Van het verzorgde voetbal van voor rust was na de hervatting weinig terug te zien. Het werd meer een fysiek spelletje wat de gasten zeker niet slecht uitkwam. Vooral de twee sterke centrumspitsen zorgde voor de nodige hoofdbrekens bij de roodwitten. De Westlanders kwamen halverwege de tweede helft met de schrik vrij, nadat de paal de ploeg redde van een slecht verwerkte voorzet. Tien minuten voor tijd sloeg het noodlot toe voor de Racing Club. Op het randje van buitenspel werd de ploeg op achterstand gezet:1-2. In een alles of niets offensief zat het de ploeg niet mee. De bezoekers wankelden en hadden ook nog het geluk aan hun zijde. Zo trof Wijnalda het aluminium boven de Westlandia doelman. Het werd uiteindelijk niets voor de ploeg van Faizel Soekhai, die de nederlaag als ‘zuur’ bestempelde. ,,We hebben onszelf te kort gedaan. De tegenstander heeft maximaal geprofiteerd van ons falen in de afwerking. We hadden bij balbezit meer moeten brengen, en de 2-1 moeten maken in de eerste helft.” Aanvoerder Wijnalda was positief over het spel van zijn ploeg ondanks de nederlaag. ,,Een vervelende nederlaag, dit hadden ook drie punten moeten zijn. Het spel was met name in de eerste helft goed, we kregen genoeg kansen om de wedstrijd te beslissen. Dit moeten we meenemen naar de volgende wedstrijd.” Basisopstelling RCL: Sloos, De Kroon, Verdel, Slottje, Tromp, Van Bemmel, Vijlbrief, Overduin, Wijnalda, Weenink, Van den Berg.

Westlandia za. 1 speelt komende zaterdag vanaf 14:30 bij RCL de 2e wedstrijd van het seizoen in 2C.
De wedstrijd op Sportpark De Bloemerd staat onder leiding van mevr. v.d. Helm.

Na een goede voorbereiding en een overtuigende winst in de bekerpoule, was de verwachting dat het tegen Te Werve een mooi duel tussen 2 voormalige 1e klassers kon worden . Dat werd het echter niet. Zeker in de 2e helft konden de groen-witten amper een vuist maken. Daar waar we in de wedstrijden tegen VELO en Honselersdijk na rust op zijn sterkst waren, lukte het dit keer niet. Tot overmaat van ramp kreeg doelman Jari Duijvestijn in de laatste minuut nog de rode kaart voorgeschoteld. Hij hoeft gelukkig maar 1 wedstrijd verplicht aan de kant te blijven.

Trainer Sieme Zijm zal aan de hand van zijn eigen bevindingen en de wedstrijdbeelden aan de slag gaan met de leermomenten. Aan praatsessies zullen de spelers echter weinig behoefte hebben, want daarvan hebben ze er zaterdag van Te Werve genoeg van mee gekregen

De selectie van RCL staat voor het 2e seizoen onder leiding van Faizel Soekhai. Hij was in het verleden ook actief op de Hoge Bomen o.a. als trainer van Westlandia A1
De club uit Leiderdorp kijkt nog altijd met veel genoegen terug op de periode dat er in de 1e klasse werd gespeeld. De afgelopen 5 seizoenen was er de ambitie om te promoveren, maar het lukte nog steeds niet. Westlandia was daar 1x debet aan.
Nadat RCL ons toen op de slotdag van het kampioenschap had gehouden, was Westlandia in de daarop volgende nacompetitie te sterk. Uiteindelijk promoveerden wij toen naar de 1e klasse.
Een jaar eerder speelden we ons op de laatste speeldag in Leiderdorp met een nipte 1-1 veilig.

Het wordt komende zaterdag de eerste keer dus dat er geen grotere belangen dan de 3 punten op het spel staan.
RCL  heeft al 3 punten op zak door een knappe overwinning bij UVS en zal in de 1e competitiewedstrijd voor eigen publiek die lijn door willen trekken
In de bekerpoule werden de eerste 2 wedstrijden gewonnen De 4-1 nederlaag op eigen veld tegen ARGON betekende uitschakeling op doelsaldo

In het verleden ware de beide teams aan elkaar gewaagd. Het zal afwachten worden wie zaterdag zijn  zaakjes het beste voor elkaar heeft.
-----

Westlandia za. 2 speelde in de openingswedstrijd van het seizoen in de res. 1e klasse 1-1 tegen SC Monster. Komende zaterdag vanaf 12:15 moet het 2e team aantreden tegen de reserves van ARC